Smør

Sådan kærner du smør

Det skal du bruge

  • ½ l. frisk fløde, der giver 200 g. smør
  • Vand – koldt fra køleskab
  • 2 g. flagesalt

Sådan gør du

  1. Hæld fløden i en foodprocessor
  2. Kør ved passende hastighed til det deler sig
  3. Fedtmolekylerne begynder nu at danne klumper 
  4. Massen begynder at virke sej og den skiller i SMØR og valle
  5. Der bliver et tydeligt farveskift
  6. Det gule SMØR hældes til afdrypning i en sigte
  7. Vallen, der løber fra, er sødlig og kan bruges til bagværk
  8. Med en dejskraber presses der mere valle ud, og det begynder at ligne rigtigt SMØR
  9. Der gemmer sig dog stadig en del valle i massen. Det vaskes ud i skålen med koldt vand fra køleskab
  10. Tilsæt lidt vand ad gangen og rør rundt til vandet bliver hvidt
  11. Hæld vandet fra og gentag et par gange
  12. Når vandet kun bliver svagt uklart stoppes
  13. Klumpen tages op og duppes tør med et stykke køkkenrulle eller ostelærred
  14. Flagesaltet knuses fint og røres i smørret
  15. Krydderrier, krydderurter eller hvidløg kan tilsættes smørret