Videre til indhold
Sådan kærner du smør
Det skal du bruge
- ½ l. frisk fløde, der giver 200 g. smør
- Vand – koldt fra køleskab
- 2 g. flagesalt
Sådan gør du
- Hæld fløden i en foodprocessor
- Kør ved passende hastighed til det deler sig
- Fedtmolekylerne begynder nu at danne klumper
- Massen begynder at virke sej og den skiller i SMØR og valle
- Der bliver et tydeligt farveskift
- Det gule SMØR hældes til afdrypning i en sigte
- Vallen, der løber fra, er sødlig og kan bruges til bagværk
- Med en dejskraber presses der mere valle ud, og det begynder at ligne rigtigt SMØR
- Der gemmer sig dog stadig en del valle i massen. Det vaskes ud i skålen med koldt vand fra køleskab
- Tilsæt lidt vand ad gangen og rør rundt til vandet bliver hvidt
- Hæld vandet fra og gentag et par gange
- Når vandet kun bliver svagt uklart stoppes
- Klumpen tages op og duppes tør med et stykke køkkenrulle eller ostelærred
- Flagesaltet knuses fint og røres i smørret
- Krydderrier, krydderurter eller hvidløg kan tilsættes smørret