Skaldyr

Dette skal du være opmærksom på, når du køber skaldyr

Hummer og krabber

Køb af krebsedyr

  • Krebsedyr bliver solgt enten levende eller kogt
  • Levende krebsedyr bør være synligt i live
  • Kløer, hale og ben må ikke hænge kraftløse ned
  • Både kogt og levende bør virke tunge for dets størrelse = god muskelkvalitet
  • Sammenlign 2 krebsedyr ved at veje i hånden og tag den tungeste
  • Kogte krebsedyr kan være svære at bedømme p.gr. af saltmængde i kogevandet og kvalitet af dyret inden kogningen

Køb af rejer

  •  Rejer bliver solgt enten levende eller kogt
  • Kogte rejer kan købes hele med hoveder, som haler enten pillede eller upillede
  • Hele rejer er oftest i bedre kvalitet
  • Du får mest reje for pengene med pillede rejer
  • Smagen sidder i skallen
  • Kun lokal fanget rejer er friske
  • “friske” rejer er som regel rejer nedfrosset på fiskebåden og bliver optøet når de når bestemmelsesstedet – derfor giver frosne rejer det bedste resultat
  • Nedbrydningen af rejens kød starten når rejen er død eller optøet
  • Rejen skal føles fast
  • Rejen skal være intakt
  • Rejen må ikke være mat at se på
  • Rejen skal lugte frisk
  • Undgå alle der viser tegn på at mørkne

Køb af skaldyr

  • Alle ukogte skaldyr skal være levende før kogning
  • Østers,hjertemuslinger og muslinger skal have lukkede skjold eller lukke når man trykker på dem
  • Kasser de åbne eller den der ikke lukker sig
  • Trompetsnegle og strandsnegle når du kan se de bevæger sig inde i skjoldet, skjoldet bevæger sig eller der er skum i skjoldets åbning
  • Ved egen indsamling skal du undgå forurenede områder

Opbevaring af skaldyr

  • Skaldyr rengøres under koldt rindende vandtil sand, mudder og andet er væk
  • På muslinger skal trådene udenpå skjoldet først fjernes når muslingen er kogt
  • Kan opbevares et par dage i bunden af køleskabet, dækket med tang eller et vådt viskestykke