Køkkenhaven

Køkkenhaven

  • Lad porerne blive i jorden vinteren over, der holder de sig bedst. Dæk med halm el. lign.
  • De små rosenkål høstes efterhånden, som du har brug for dem
  • Jordskokker høstes efterhånden, som du får brug for dem. Jordskokker er næsten umulige at udrydde, så du kan bare tage af dem. Hvis du vil sætte nye jordskokker, så tag de mest glatte fra, de giver glatte og rengørings venlige jordskokker fremover
  • Rosmarin, laurbær etc. skal måske have lidt mere vinterdække
  • Aspargesbedet kan dækkes med tang, som især om vinteren er fri for ukrudtfrø. Asparges er en strandplante, rødderne ligger overfladisk
  • På de sent bærende hindbærbuske klippes de gamle grene af sidst på vinteren, så der bliver plads til de nye frugtbærende skud
  • Hvis du vil have tidlige kartofler, dækker du sidst på vinteren kartoffelbedet med gennemsigtigt plastik
  • Sidst på vinteren sættes læggekartofler til forspiring i æggebakker el. lign. inden døre i et lyst rum uden direkte sol. Forspiringen fremmer væksten, når kartoflerne lægges i jorden
  • Vinterporer kan sættes til spiring sidst på vinteren
  • Knoldselleri kan med fordel sås sidst på vinteren og plantes ud til foråret. Knoldselleri har en lang udviklingstid
  • Potter og såbakker gøres rene inden såning og spiring for at undgå svampesporer
  • Hold øje med frugt og grønt på vinterlageret. De må ikke få råd eller skimmel og smitte de friske

Frø

  • Frøkatalogerne frister sidst på vinteren. Inden du kaster dig ud i bestillinger er det en god ide at teste de frø du har fra året før
  • Test spireevnen på gamle frø
  • Læg 3 – 4 lag køkkenrulle på en tallerken
  • Mæt køkkenrullen med vand
  • Læg ca. 10 frø af hver frøsort i rækker
  • Husk ar vedlægge mærke med sortsnavn og dato
  • Dæk tallerken med plastfolie
  • Sæt tallerken lyst og i stuetemperatur (uden direkte sol) i et par dag og følg resultatet