Køkkenhaven om foråret

Køkkenhaven om foråret

  • Ukrudt fjernes i køkkenhaven
  • Hvis du har dækafgrøde hakker du det i stykker med en spade eller hakkejern og blander det i jorden, til det hele er jævnt godt blandet
  • Jorden kultiveres og blandes evt. med muldjord
  • Du kan også bruge en humusrig jord, du selv sammensætter af en blanding af have- og bladaffald, vådt køkkenaffald, og husdyrgødning. På den måde får du en kompost, der er rig på næringsstoffer.
  • Jorden skal være så porøs og let, at du kan grave i den med hænderne
  • Jorden gødes inden såning
  • Forvarm jorden ved at lægge klar plast ud over den og fastgør plasten med sten eller fliser
  • Når jordtemperaturen er 7° kan de første frø komme i jorden. Det er ingen fordel at så i kold jord – i værste fald rådner frøene
  • Husk “sædskifte” – undgå at planter står samme sted som året før
  • Efter såning er det vigtigt at vande i urtehaven, hvis det er en tør periode. Planterne danner nemmere rødder, hvis jorden er fugtig = større planter
  • Dæk med fiberdug, hvis der kommer nattefrost
  • Hvis du har haft kartofler til forspiring skal de lægges nu. Grav en 10 cm. dyb rende i jorden med hakkejernet. Kom lidt halvomsat kompost i bunden og læg kartoflerne med ca. 30 cm. afstand og 50 cm. mellem rækkerne. Læg kartofler i jorden et solfyldt sted, træk jorden godt op over kartoflen og hyp kartoflen, så snart der komme grønne spirer op for at undgå sollys på kartoflen, der derved bliver grøn og giftig at spise. Kartofler er følsomme overfor sygdomme, Vent 3 år med at lægge kartofler samme sted
  • Når kirsebærtræerne blomstrer midt i maj kan du så ærter, bønner, squash og græskar. Dæk eventuelt med fiberdug. Så ærterne rundt om hønsenet eller lign.
    • Ærter- bønner- majs- squash – og græskarkerner lægges i håndvarmt vand natten over, så de kan suge vand til sig og dermed spirer hurtigere. Du kan sortere de kerner fra, der ikke har suget vand til sig.
  • Stikløg sættes nu. Køb de mindste løg, de går ikke så nemt op i stok (blomstrer). Sæt løgene i en rende på et par cm. med 5 – 10 cm. afstand. Dæk med jord, så kun spidsen stikker op
  • Porer sættes, når jorden er varm. Planter du dem ud tidligt, risikerer du, at porerne går i stok (blomst). Porer kræver gødning for at få en god vækst, derfor er det en fordel at komme kompost mellem rækkerne. Porerne sættes med en afstand på 8 – 10 cm. Du kan også sætte dem tættere og tynde ud efter en måneds tid. Porerne, du tager væk, kan bruges i salater mm. Porerne vandes og jorden toppes godt op om poren
  • Gulerødderne sås i en rille i ca. 2 – 3 cm dybde. Det kan være en fordel at blande frøene med lidt grus for at få bedre afstand mellem de små frø. Vand rillen efter såning og kom lidt jord hen over frøene. Når gulerødder er kommet op i 5 – 6 cm afstand, er det tid at tynde ud i rækkerne, så de tilbagestående gulerødder kan udvikle sig flot. De små gulerødder, du luger væk er gode i salaten mm.
  • Det er en god ide at markere hvilken plante, der er sået ved at sætte f.eks en ispind, et stykke plastikpersienne eller andet med plantens navn på ved hver række
  • Brug fingrene til at trække ukrudtet op, når planterne spiser og vokser – det er nænsomt, og du får hele planten med op, især hvis jorden er lidt fugtig.
  • Kom et tykt lag græsafklip (uden frø) flis eller kompost mellem rækkerne, så ukrudtet ikke kan spise, når jorden er dækket. Dækket holder desuden på vandet, så jorden undgår fordampning
  • Krydderurterne omplantes og klippes ned til frisk løv. Basilikum og Estragon er varmeelskende og trives bedst i drivhus
  • Husk at vande Jordbær, kartofler og bærbuske, det er vigtigt de aldrig mangler vand for at udvikle knolde og bær. Vand ned ved jorden for at undgå planterne bliver våde. Vand grundigt i dybet i stedet for sjatvanding
  • Hvis du har højbede, skal du være ekstra opmærksom på at jorden er fugtig
Urtehaven om foråret