Fedtstoffer

Hvad er fedtstoffer

Mættet fedt

  • Kommer fortrinsvis fra fedt fra dyr og fedt i fast form
  • Fede mælkeprodukter, oste, fedt i kød, smør og nogle typer margarine, f.eks. stegemargarine
  • Får skyld for at øge blodets indhold af LDL-kolesterrol – og dermed øges risikoen for hjertekarsygdomme

Umættet fedt

Enkeltumættet fedt

        • Kommer fra koldpresset oliven- og rapsolie, nødder og avocado
        • Har muligvis en gavnlig effekt på blodets kolesterolindhold

Flerumættet fedt

        • Findes i planteolier – især i koldpresset solsikke-, majs- og vindruekerneolie og i fede fisk
        • Menes at sænke blodets indhold af både HDL-kolesterol LDL-kolesterol
        • Tager nemt ilt til sig på grund af de mange dobbeltbindinger, der skaber peroxider og gør olien harsk. Peroxider kræftfremkaldende
        • Høje temperaturer, lys og ilt fremmer harskningsprocessen – så olier skal opbevares køligt og mørkt