De 5 grund smagsstoffer

De 5  grund smagsstoffer

Der findes 5 forskellige smags varianter – Surt, sødt, salt, bittert og umami. Resten er duft, følelse og fornemmelse

Surt

    • Citron, lime, skovsyre / syre (urter), eddike, yoghurt, vin, rabarber

Sødt

    • Sukke, pastinak, kammuslinger, ærter, fløde, honning, bananer, dadler

Salt

    • Salt, soya sauce, parmesan, tang, saltede ansjoser, vietnamesisk fiskesauce, tomater, almindelig salturt (en urt der vokser ved havet), bacon

Bitter

    • Cikorie, brøndkarse, bitre salater, ekstra jomfruolivenolie, bitre appelsiner, kaffe, mørk chokolade

Umani

    • Det 3. krydderi”, kød, fond, nødder, svampe, tomater, parmesanost, vietnamesisk fiskesauce
    • Umami er en smag, som først er blevet opdaget i starten af 1900 – tallet
    • Umani et er smagen af en aminosyre kaldet “glutamat” som findes i meget mad – specielt kød