Sådan tilbereder du tørrede bælgfrugter
Tørrede bælgfrugter skylles godt og sættes i blød i 24 timer i koldt vand
- Koges i udblødningsvandet til de er møre = ca. 1 – 1,5 time
- Salt må ikke tilsættes under kogningen, dette øger kogetiden og bønnernes mørningstid
- Kogevandet kasseres
Linser: kommer fra Middelhavsområdet. De tørres, afskalles og sælges enten hele eller flækkede. Farven er enten orangerød eller grønlig brun. Proteinindholdet er stort og linser er letfordøjelige
Kikærter: (garzanbobønner) er en bælgfrugt oprindeligt fra Indien, men dyrkes nu i Amerika, Australien og Afrika. Ærterne er cremegule og får en melet konsistens, når de er kogt. Kikærter er en god proteinkilde
Tørrede bønner: er rige på jern, kalium og B-vitaminer. Bønner er fattige på kulhydrater og fedt.. Bønner har et højt fiberindhold og kan derfor tilføre kosten de nødvendige slagger. Bønner findes i forskellige sorter:
-
- Hestebønner: lysegrønne, aflange og lidt flade
- Røde kidneybønner: mørkerøde og noget større en haricots verts. Kidney bønner SKAL koges i mindst 10 minutter for at nedbryde dens giftige substans
- Haricots verts: hvide og små bønner – skal koges før spisning
- Flækærter: tørrede, flækkede ærter uden overhud